Orajärven kyläseura ry
Kylä vaarojen syleilyssä

Orajärven kylä

Orajärven kylä sijaitsee noin 15 kilometriä Pellosta pohjoiseen valtatie 21:n varrella. Kolmen kilometrin mittainen kylätie kulkee valtatien suuntaisena. Asutus sijoittuu pääosin kylätien varrelle. Kylään  kuuluu myös pohjoisempana sijaitsevat Riipisen vaara ja Vittikkovuoman asutusaalue.

Kylän asukasmäärä on hieman yli 100 henkilöä. 

Kaunis, puhdas luonto ja järven läheisyys ovat kyläläisten erityinen ylpeyden aihe. 
Muutenkin luonto tarjoaa kyläläisille ja kylässä vieraileville hyvät mahdollisuudet erilaisiin ulkoaktiviteetteihin; 
- patikointi merkityillä reiteillä
- latuverkostot
- marjamaat lähettyvillä
- metsästysmaat 
- kalastusmahdollisuudet; järvien lisäksi mm. lohijoelle 12 kilometriä
- useita ulkolaavuja

Orajärven kylä asutushistoria on toistaiseksi selvitetty 1700-1800 -lukujen vaihteeseen saakka. Ennen suomalaisasutusta Orajärvellä oli vanhaa lappalaisasutusta, josta kertovat lukuisat lapinkieliset paikannimet. Mm. Orajärvi -nimeä on verrattu ruotsinlapin sanaan "oarre" (orava) ja inarinlapin sanaan "orr'a" (nuora). Isonjaon aikaisissa kartoissa nimi on Orrajärvi. 
Muita lapinaiheisia nimiä ovat mm. Jaivaara, Teikovuoma, Siikatieva, Vekaramaa, Saivarova, Kuoparova, Haikaja ja Tanonajo.

Ensimmäinen asukas asettui Orajärvelle 1783 (Tornionlaakson historia II, 25), jolloin elettiin vielä Ruotsin vallan aikaa. 
Sukunimeksi Orajärvi on otettu paikannimen mukaan.

Orajärven kylähistoriasta löytyy enemmän tietoa Orajärven kyläkirjasta, joka on julkaistu v. 2010. Kirjan ovat toimittaneet Tuomo Korteniemi, Paavo Korteniemi ja Hilkka Mämmilä. Kirjaa voi kysellä Orajärven kyläpuodista. 

Kulttuurin kehto

Orajärven kylää voi hyvällä syyllä kutsua Pellon "kulttuurin kehdoksi". Kylässä on syntynyt ja asunut useita kuuluisia eri alojen taiteilijoilta - ja asuu edelleen.
Kirjailija Timo K. Mukka (1944-1973) syntyi ja varttui Orajärvellä ja hänen tuotantonsa luontokuvauksissa on havaittavissa yhtäläisyyksiä kylään. Wikipedia kertoo hänestä näin: "Timo Kustaa Mukka oli lappilainen kirjailija, runoilija ja taidemaalari. Hänen kirjallinen uransa käsittää yhdeksän teosta, jotka hänen kirjoitti kuudessa vuodessa. Monet näistä ovat jo nousseet klassikon asemaan. Mukan on sanottu olleen nuoresta iästään huolimatta kypsä kirjailija .  
https://fi.wikipedia.org/wiki/Timo_K._Mukka

Musiikin harrastajia kylästä löytyy melkein joka talosta ja valtakunnallisesti tunnetuiksi ovat nousset Tarja Ylitalo ja Eini Orajärvi.
Tarja Ylitalo on kiertänyt Intro-yhtyeen kanssa tanssipaikkoja ja -lavoja ympäri Suomen 1960-luvulta alkaen ja vieläkin jonkin verran muun musiikinharrastuksen lomassa.  Intro-yhtye koostuu enimmäkseen Ylitalon suvun jäsenistä.
Tarja Ylitalon hittejä ovat mm. Kerrasta poikki ja Mustankippee. Hän on osallistunut myös Syksyn Sävel -kilpailun finaaliin kolme kertaa sekä kerran Euroviisukarsintoihin kerran. 
https://fi.wikipedia.org/wiki/Tarja_Ylitalo
 
Eini Orajärvi, joka käyttää taiteilijanimeä Eini, on jo yli 40 vuotta viihdyttänyt tanssivaa yleisöä. Hän tuli tunnetuksi vain 18-vuotiaana levytettyään  Baccaran maailmanhitin Yes Sir, I can boogie suomalaisversion Yes Sir, alkaa polttaa. Eini keikkailee edelleen aktiivisesti ja hän oli mm. Uuden musiikin kilpailun finaalissa vuonna 2016.  Iskelmä-Finlandia -ehdokkaana hän oli vuonna 2005.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Eini
https://eini.fi/

Oranki Art ry on kuvataiteilijoiden Pekka Syväniemi, Jari Kylli ja Lasse Lassheikki Orangissa vuonna 2003 perustama yhdistys, jonka toiminnan tarkoitus on tehdä nykytaidetta tunnetuksi ja edistää nykytaiteen esittämistä, edistää taiteilijoiden ja yleisön välistä vuorovaikutusta sekä lisätä kuvataiteilijoiden keskinäistä kanssakäymistä. Toiminnan tarkoituksen toteuttamiseksi yhdistys järjestää Oranki Arkt ympäristätaidenäyttelyitä (lainaus yhdistyksen kotisivuilta  http://www.orankiart.fi/).
Ensimmäinen ympäristötaidenäyttely järjestettiin vuonna 2001 ja vuosittain näyttelyalueelle tulee uusia teoksia. 
Taitelijoista Pekka Syväniemi asuu alueella. 

Muita taiteentekijöitä, jotka ovat lähtöisin Orajärveltä: Satu Kreivi- Palosaari (kirjailija), Jari Vanha (säveltäjä), Kimmo Kreivi (sanoittaja), Teija Välimaa (kuvataiteilija)


Palveluja ja yrityksiä kylässä

LVI-OraPaja, Orajärventie 19, puh. 040 561 8679
LVI-työt, seppätyöt

Tommi Vanha, Orajärventie 18 a, puh. 0400 157 234
polttopuuntuotanto, konetyöt, maa-ainesten myynti

Saajoturkis, Kolarintie 101, puh. 0500 448 036
turkiksia, torikauppaa, vaatetuotteita

Harju Juha-Matti, Orajärventie 8, puh. 040 752 9143
porotuotteet

Kuljetus Sunila, Orankitie 105, puh. 0400 939 576
hinauspalvelu, erikoiskuljetukset, vaihtolavat, murske, sora, betonirenkaita
https://kuljetussunila.fi/

Pellon Betoni, Orankitie 105, puh, 016 587 201, 040 764 1127, 0400 939 576
betonielementtejä
http://www.pellonbetoni.fi/